automatIQ         Ha bizalmat kapunk, értéket adunk.
Az automatika értékét a Megrendelő számára a hozzáadott intelligencia és nem az eszközök márkája, különösen nem azok értéke határozza meg.

Referenciáink


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remélhetőleg osztják véleményünket: a megfelelő berendezések összeválogatása mellett a legfontosabb a halott eszközöket életre keltő hozzáadott érték, a müködtető szoftver. Ettől lesz igazán használható a rendszer, s e nélkül értelmetlen akármilyen márkás és drága eszközt megvásárolni, pláne beépíteni.

Ezért mondjuk, hogy a Megrendelő számára sokkal kevésbbé fontos a beépített eszközök listája, mint a működtető szoftver, a hozzáadott intelligencia, az IQ, az AUTOMATIQ. 

Mi az intelligens elektromos rendszer és vezérlés aprólékos továbbá pontos kivitelezését ajánljuk Önnek, ha ránk bízza rendszerének megépítését...

Találkoztunk olyan,  frekvenciaváltó beépítéssel, hogy egy főkapcsolóval elvették az energia betápot a félmillió forint értékű invertertől, amikor le akarták állítani a hajtott motort... 

Ehhez a megoldáshoz elegendő lett volna egy 10eFt-os mágneskapcsoló is. 

Persze az elektromos hálózat, a hajtott motor, s a mögöttes rendszer  "rángatásáról" most még nem beszéltünk.


Mit tudunk?

Azt gondoljuk keveset.  Kevesebbet, mint szeretnénk!


Ezért folyamatosan képezzük munkatársainkat, lépést tartunk a gyártók fejlesztéseivel, próbálgatjuk a kezünk közé került eszközök határait. Nem köteleztük magunkat el egy-egy gyártó termékei mellett. Képesek, továbbá hajlandóak vagyunk újabb és újabb eszközök működését, programozását, kezelését elsajátítani. A folyamatos tanulás valamint a folyamatos eszköz kutatás biztosítja, hogy Megrendelőinknek a legjobb ár-érték arányú berendezéseket ajánljuk ki, amelyek éppen még megfelelnek az elvárásoknak. Évtizedes üzemeltetői gyakorlattal tudjuk, hogy nem feltétlen a márkanév, sokkal inkább a bővíthetőség, megbízhatóság, jó terméktámogatás, rugalmas kommunikációs felületek ami egy-egy vezérlést végül is igazán használhatóvá tesznek. Ez az amit tudunk, ettől tudunk versenyképes ajánlatokat adni a konkurenciákkal szemben.

Látni kell, hogy néhány évente jönnek ki újabb vezérlők, mérőberendezés családok, inteligens motorhajtások. A gyártók közötti őrült versenyben nagy neveknél is találkozunk gyári hibás részfunkciókkal, véleményünk szerint ennek oka az egyre kevesebb termék tesztelésre fordítható idő. Az egyes sorozatok, pedig egyre gyorsabban követik egymást. Ezért sem mindegy melyik gyártó termékeit választjuk, a gyári szoftver javítások milyen gyorsan férhetők hozzá, milyen erős a terméktámogatás. Adott problémánál, nem biztos, hogy egy mamut konszern bürokratikus levelezésébe kell bonyolódni, ha jó magyarországi szervíz képviselete van egy kisebb cégnek.

És hogy miért írunk ennyit szoftverekről, programozásról, folyamatos tanulásról? 

Az egyre olcsóbb CPU-k miatt egyre több eszközben találkozhatunk valamiféle számítógéppel, vezérlővel, nagyobb értékű berendezéseknél pedig gyakorlatilag az "internetes" elérés, a távfelügyelet lehetősége egyre erősebben jelentkezik integrált eszközként.  Már itt van az az idő, amikor lassan minden berendezés kommunikáció képes. Néhány éve például futurisztikusnak tünt volna, ha azt mondjuk, hogy egy főkapcsoló, vagy egy motorvédelem laptoppal lesz beállítható. Ezekhez a berendezésekhez egyre inkább nem elegendő az egyszerű villanyszerelői tudás. Egy csavarhúzóval nem lehet beüzemelni, állítani, készség szinten kell a számítógépet használni. A csavarhúzó mellett terepi munkaeszköz a laptop, sokszor programozói/mérnöki tudás is szükséges.

Három nagy termék család határozza meg anyagköltségben egy-egy vezérlés árát és minőségét. A programozható logikai vezérlők, a frekvenciaváltók/motorvédelmek és a távadók/érzékelők.

Több gyártó (SAIA, Unitronics, Siemens, Schneider-Electric, Rockwel, Mitsubischi) PLC-jét, programozható reléit ismerjük, nagyjából 3-4 az amit rendszeresen használunk.

Több invertert beépítettünk és még több típust programoztunk fel/át már (ATV, Danfos, ABB, Omron, Vacon, Moeller), de itt is néhány gyártó akik termékét rendszeresen használjuk.

Távadókban/Érzékelőkben pedig az alkalmazási terület megszokásai nagyon erősek. Azért előfordul, hogy a jó bevált utakról egységesítés (kommunikációs felület), vagy ár-érték arány kedvéért  letérünk, de mindig törekszünk a Megrendelő és a feladat igényeit  figyelembe venni, indokainkat feltárni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amire büszkék vagyunk

szervízmunka

Siemens gyártói rendszerfejlesztő által, valódi meg- oldás nélkül feladott alkalma- zást a Megrendelő nagy megelége- désére úgy fejeztünk be,  hogy eredeti cél- ján túl jelentős energia megtaka- rítást is eredményezett.

A probléma felvetődésétől, a megbízástól számított 9 nap alatt egy dokumentáció nélküli szennyvíztisztító telep vezérlés teljes működési elvét  vissza- fejtettük és új PLC-vel, új szoftver írásával a meghibásodott vezérlőt kivál- tottuk, a működés optimalizá- lása mellett.

Saját beruházásban megépített energetikai célú vezérléstechnika 27%-os elektromos energia költség megtakarítást eredményezett, helyes szivattyú választás és kaszkádos vezérlés helyett állandó nyomástartás beállításával.